PROSZTATA NAPOK 2011
- nem csak a prosztatáról -
Szűrővizsgálatok és
programok országszerte
 

A Prosztata Nap célja

Prosztata-tudatosság!

Új kifejezés a nyelvünkben, de régi cél az urológusok körében. A harmincadik életévtől ugyanis növekedni kezd a dülmirigy kötőszöveti része és később a mirigyes állomány is. Ennek a folyamatnak a következtében - sajnos - a férfiak többsége nem kerülheti el a jóindulatú prosztata megnagyobbodást, ami az életminőség romlásán túl szövődményeket is okozhat.

De nem csupán a prosztata méretének változása jelenthet problémát. A felnőtt férfiak közel fele élete során egyszer átesik prosztatagyulladáson, akár tudatosulnak a tünetek, akár nem.
A prosztata rákos daganata pedig dobogós helyen áll a férfiak mortalitását okozó rosszindulatú betegségek sorában. Minden tízedik rákos férfinek prosztatarákja van!

A prosztata-tudatosság elterjesztésében és megszilárdításában tehát a teljes magyar férfipopulációt érintő egészségügyi témában próbál ilyenkor az urológus társadalom felvilágosító, egészségnevelő kampányt szervezni.

A Prosztata Nap kezdeményezés általános céljai

Ahogyan a mozgalom angol elnevezésében is szerepel (awareness), a férfiakban ún. „prosztata tudatosságot” kívánnak kialakítani, illetve megerősíteni azt.
Felvilágosítani a férfiakat arról, hogy

  • ez a szerv milyen funkciót tölt be az emberi szervezetben
  • milyen típusú megbetegedései, elváltozásai lehetnek
  • amennyiben a prosztata rosszindulatú daganatát korai stádiumban diagnosztizálják, a túlélési esélyek nagyságrendekkel nagyobbak
  • ötven éves életkor felett akkor is végeztessenek szűrést, akkor is menjenek el urológiai vizsgálatra, ha egyébként panaszaik nincsenek
  • mivel a férfiak nyolcvan százaléka esetében természetes biológiai folyamatként az életkor előre haladtával egyenesen arányos folyamat a prosztata növekedése, megnagyobbodása, az ebből adódó problémákra számtalan, korszerű - nem műtéti – gyógymód áll rendelkezésre
  • a dülmirigyen történő műtéti beavatkozás nem szükségszerűen befolyásolja a potenciát

Összegzés:

  • A prosztatarák a második leggyakrabban halált okozó rákos megbetegedés a nyugati világban.
  • Csak Európában évente 346.000 új esetet regisztrálnak.
  • Az 50 éven felüli férfiak 50 %-ának vannak jóindulatú daganat okozta urológiai panaszai.
  • Járványügyi adatok szerint a potenciazavar (ED) világszerte jelentős probléma a férfiak körében. 2025-re az ED-től szenvedők száma Európában elérheti a 42,8 milliót.

És most következzen néhány, a férfiak és nők hétköznapjait befolyásoló urológiai megbetegedésekkel kapcsolatos tény. A szégyen és a felderítetlen tünetek gyakran kulcsszerepet játszanak abban, hogy sok európai urológiai panaszok esetén nem fordul orvoshoz. Pedig sok esetben van segítség.

A 2009. szeptember 14-én és 15-én tartandó Urológiai Héten a Magyar Urológusok Társasága az urológia európai tudásközpontja, az arnhemi székhelyű Európai Urológus Társaság (EAU) rendezvényéhez csatlakozik, melynek célja, hogy ösztönözze az 50 felettieket, hogy forduljanak orvoshoz, ha hasonló tünetektől szenvednek.

Az EUA úgy döntött, hogy az Urológiai Hét fő témái a prosztataproblémák és a potenciazavarok lesznek. Célunk, hogy az európai és köztük a magyar urak többet tudjanak az urológiai megbetegedésekről és az urológusok munkájáról. Különösen igaz ez az 50 év felettiekre, hiszen ők azok, akik a legtöbbet szenvednek ezektől a megbetegedésektől.

Szervezetünk a prosztatatrák elleni küzdelemben szorosan együttműködik az Europa UOMO nevű európai civil mozgalommal, és más, európai szinten működő, orvosokat és betegeket tömörítő szervezetekkel.

Ha e betegségek bármelyikében szenved, ne várjon! Forduljon szakemberhez: keresse fel urológusát.

 
| E-mail: | Copyright 2010 |