PROSZTATA NAPOK 2011
- nem csak a prosztatáról -
Szűrővizsgálatok és
programok országszerte
 

Prosztata Nap 2009Az Európai Urológus Társaság javaslatára, de mindenekelőtt a hazai érdeklődés megélénkülése miatt idén már a Prosztata Nap 2009 elnevezés alatt egész hetes, országos szűrőprogramot szervezett a Magyar Urológusok Társasága.
13 megye és a főváros 25 intézményben végeztek szűréseket. A legtöbb helyen 14-18. között fogadták a pácienseket, de a dolgozó urakra való tekintettel több helyen 19-én, szombaton is lehetett jelentkezni. Az urológusok arról számoltak be, hogy igen jelentős érdeklődés övezte az akciót. Az intézményeket szinte megrohamozták a páciensek. A fővárosi kórházakban hétköznaponként 60-70 fő élt a lehetőséggel. Az Uzsoki utcai Kórházban csak szombaton 187, a Szent János Kórházban 148 urat vizsgáltak meg. Az Irgalmasrendi Kórház öt nap alatt 230 férfit fogadott. Pécsett 110 prevenciós vizsgálatot végeztek. A prosztata héten a szűrőprogramhoz csatlakozó intézmények urológiai osztályainak munkatársai hatalmas munkát végeztek: országosan megközelítőleg 5.000 úr szűrővizsgálatára került sor. Bár néhol sokat kellett várniuk a pácienseknek, diagnózis nélkül senki nem távozott.
A program népszerűsítésében sokat köszönhetünk Fábry Sándor úrnak, aki műsorában, az Esti Showderben – az ötveven túli férfiaknak példát mutatva – a kamerák előtt PSA mérésnek vetette alá magát. Egy csepp vérből az asszisztensek tíz percen belül kimutatták, hogy a showman Prosztata Specifikus Antigén értéke – nagy örömünkre – a normális határértéken belül van, azaz nem áll fenn a dülmirigy rosszindulatú daganatának lehetősége. Dr. Buzogány István, a Magyar Urológusok Társaságának főtitkára a stúdió előcsarnokában berendezett vizsgálóból hívhatta fel a Fábry Show nézőinek figyelmét a rendszeres szűrővizsgálatok és a korai felismerés fontosságára.

 


Az Esti Showder szünetében a műsor nézői a stúdió előterében felállított vizsgálóban jelentkezhettek szűrésre.

 


Dr. Buzogány István, a MUT főtitkára a vizsgálóból jelentkezett be az adásba

 


Fábry Sándor az urológiai vizsgáló előterében sem veszítette el lélekjelenlétét: önfeledt kacagásra késztette a nővéreket

 


Bemenjek? Ne menjek?

 

 

 

 
| E-mail: | Copyright 2010 |