PROSZTATA NAPOK 2011
- nem csak a prosztatáról -
Szűrővizsgálatok és
programok országszerte
 

PROSZTATA NAP 2008


A Prosztata Nap magyarországi rendezvényein összesen 75 esetben találtak prosztata rákra utaló jeleket
A Magyar Urológusok Társasága által szervezett Prosztata Nap magyarországi rendezvényein ingyenesen végeztek PSA, vérnyomás és vércukorszint mérést. Szeptember 8 és 12 között másfél ezren vettek részt a Budapesten és az ország 13 megyeszékhelyén tartott eseményeken. Száz résztvevőből mindössze három érdeklődő volt negyven év alatti, 75 esetben találtak rákra utaló jeleket, valamint a megszűrtek több, mint negyedének ismételt vizsgálatot javasoltak.
Idén második alkalommal rendezte meg a Magyar Urológusok Társasága az Európai Prosztata-tudatosság napjához kapcsolódó Prosztata Napot. Az országos programsorozat célja, hogy felhívja a férfiak – legyen akár fiatal, akár idősebb – figyelmét arra, hogy harminc felett minden férfinak jó eséllyel számolnia kell a prosztata különböző megbetegedéseivel. A szakemberek azonban hangsúlyozzák, amennyiben a prosztata rosszindulatú daganatát korai stádiumban diagnosztizálják, a túlélési esélyek jelentősen növekednek.
„Minden fajta rákbetegség esetén a legfontosabb a megelőzés, melynek szerves részét alkotja a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel. Az idei rendezvény statisztikái ismét megerősítették, hogy a fiatalok még mindig nem veszik elég komolyan a prevenciót, ami ellen mindenképpen tennünk kell.” – reagált Frédéric Ollier, a sanofi-aventis/Chinoin vezérigazgatója arra a tényre, hogy a résztvevők mindössze három százaléka volt negyven év alatti. A másfél ezer látogató kétharmada az ötven-hetven éves kategóriából került ki.
A prosztata vizsgálaton részt vettek közül 75 esetben megalapozott a prosztatarák gyanúja, hisz 10 feletti PSA értéket mértek, ami egyértelműen arra következtet, hogy megkezdődött a rosszindulatú sejtburjánzás. A vizsgáltak közel egynegyede pedig a „szürke zónába” tartozik, ezért őket ismételt vizsgálatra rendelték vissza az orvosok.
A két prosztata vizsgálaton, a rectalis digitális vizsgálaton (RDV) és a Prosztata Specifikus Antigén (PSA) szint mérésén túl a legtöbb helyen vérnyomás és vércukorszint ellenőrzés is az érdeklődők rendelkezésére állt. A statisztikáknak megfelelően ismét sok embernél találtak átlag feletti értékeket: minden ötödik embernek a vérnyomása, míg minden tizediknek a cukra volt magas.

 


A MUT elnöke és az országos tisztifőorvos a vizsgálóba kísérte az első pácienst

 


A PN háziasszonya, Endrei Judit

 


A prosztata egészségének megóvását célzó készítményeket állítottak ki a gyártók

 


A Sanofi Mogáspark egyik versenyének győztese

 


A szűrésre várakozókat Heilig Gábor együttese szórakoztatta

 


A szűrésre várók a BPH val és az ED-vel kapcsolatos teszteket tölthettek ki

 


A szűrősátorban történtek a vizsgálatok

 


A várakozókat régi városligeti kabarékkal szórakoztatták

 


A Városligeti Sörsátorban a témával kapcsolatos felvilágosító előadásokat hallgathatott a közönség

 


A vizsgálóban

 


Dr. Falus Ferenc és a MUT elnökségi tagjai

 

 

 
| E-mail: | Copyright 2010 |