PROSZTATA NAPOK 2011
- nem csak a prosztatáról -
Szűrővizsgálatok és
programok országszerte
 

PROSZTATA NAP 2007


1. Az Európai Urológusok Társasága a prosztata-betegségek és különösen a rosszindulatú dülmirigy-daganatok terjedése miatt az európai férfiak egészségtudatosabb magatartását fejlesztendő 2005-ben meghirdette a Prosztata-tudatosság napját. A Magyar Urológusok Tásasága által szervezett Prosztata Nap 2007 kétségkívül jelentős sikert volt.

A Petőfi Csarnok elé meghirdetett gyülekezőn több ezren gyűltek össze.
A Petőfi Csarnok elé meghirdetett gyülekezőn több ezren gyűltek össze.

2. Az események a Nagy Férfi Menettel kezdődtek, amikor is a szűrésre érkező férfiak a jelképként is jelenlévő öt locsolókocsi kíséretében vonultak a Petőfi Csarnoktól Városligeti Sörsátorig. A kísérő üléseken olyan sztárok utaztak, mint Fábry Sándor, Heilig Gábor, Pécsi Ildikó, Szilágyi Tibor és Török Ferenc. A sétában a magyar közélet jeles képviselői is részt vettek.

Mindent az egészségért: Ép dülmirigy, és jobban folynak a dolgok!
Mindent az egészségért: Ép dülmirigy, és jobban folynak a dolgok!

3. A „Nagy Férfi Menet” résztvevőit, miután megérkeztek a Városligeti Sörsátorhoz, illetve a vele összekötött Szűrősátorhoz, a nap háziasszonya, Soma köszöntötte. Ezután Dr. Falus Ferenc, az ÁNTSZ tisztifőorvosa és egyben a nap szakmai védnöke üdvözölte a megjelenteket. A beszédeket követően Soma és a népegészségügy első embere közösen kísérték a vizsgáló sátorba azt az urat, aki az egyes hívószámot húzta. Ezzel hivatalosan is megkezdődött a Prosztata Nap 2007 szűrővizsgálatainak sorozata.

Dr. Falus Ferenc: A szűréssel sok minden megelőzhető!
Dr. Falus Ferenc: „A szűréssel sok minden megelőzhető!”

4. A Szűrősátor hat vizsgálójában végeztek manuális prosztata ellenőrzést, úgynevezett Rectalis Digitális Vizsgálatot (RDV), Prosztata Specifikus Antigén (PSA) tesztet, amelynek eredménye rosszindulatú daganat meglétére utalhat, vércukorszint mérést és vérnyomás ellenőrzést.

Szilágyi Tibor, aki rendszeresen törődik az egészségével, a nővérektől átveszi azt a bizonyos poharat
Szilágyi Tibor, aki rendszeresen törődik az egészségével, a nővérektől átveszi azt a bizonyos poharat

5. Az önkéntes munkában dolgozó urológusok úgy rendezték be a Szűrősátrat, hogy bonyolultabb technikai igényű diagnosztikai eljárásokat is bevethessenek azoknál az uraknál, akik jelezték bizonyos tüneteiket.

Az ultrahangos készülék is a páciensek vizsgálatát szolgálta
Az ultrahangos készülék is a páciensek vizsgálatát szolgálta

6. A folyamatosan tartó vizsgálatok alatt Prof. Dr. Farkas László, a Magyar Urológusok Társaságának (MUT) elnökének és Dr. Tenke Péter, a MUT elnökségi tagja, országos szakfelügyelő főorvos előadását hallhatták a férfiak a prosztata betegségeiről, a kezelések lehetséges módjairól, a legújabb eredményekről.

 

7. A szűrésre váró uraknak nem kellett a vizsgálók előtt toporogniuk, mert az ügyfélhívó rendszerek alkalmazásának köszönhetően a Sörsátorban zajló programokat élvezhették, és elég volt csupán, ha néha a kijelzőre pillantottak.

Tumultus nélkül: mindenki hívószámra érkezik. Majd hatszáz jelentkező szűrésére került sor
Tumultus nélkül: mindenki hívószámra érkezik. Majd hatszáz jelentkező szűrésére került sor.

8. A színpadon előbb a dülmiriggyel kapcsolatos rövid, közérthető ismertetőket hallhattak a Magyar Urológusok Társaságának nemzetközi hírű szakértőitől, majd a civil férfiak nevében Fábry Sándor fejtette ki véleményét.


Fábry Sándor épp „élményeit” osztja meg a közönséggel és demonstrálja is a Rectalis Digitális Vizsgálathoz elengedhetetlenül szükséges „eszközt”, amely mindig kéznél van.

9. A feleségek képviseletében - természetesen a férje, Szűcs Lajos társaságában érkezett - Pécsi Ildikó mondta el, milyen jelentős szerepük van az asszonyoknak abban, hogy társaikat rávegyék az évenkénti szűrővizsgálaton való megjelenésre.

iPécsi Ildikó: A nőknek is fontos a férfiak egészsége.
Pécsi Ildikó: A nőknek is fontos a férfiak egészsége.

10. A felvilágosító, egészségnevelő beszédeket, előadásokat szórakoztató programok követték: fellépett Soma Mamagésa együttese, a Libidó Band, valamint Szupkay Viktor, a Godot színház humoristája  a témához szorosan kapcsolódó produkciójával.

Soma Mamagésa: a háziasszony és a díva szerepben.
Soma Mamagésa: a háziasszony és a díva szerepben.

Mindazok, akik voltak olyan elszántak, és részt vettek a vizsgálaton, a MUT meghívására egy-egy korsó sörrel feledhették az esetleges kellemetlenségeket.

 

 

 
| E-mail: | Copyright 2010 |