PROSZTATA NAPOK 2011
- nem csak a prosztatáról -
Szűrővizsgálatok és
programok országszerte
 

Potenciazavar

A potenciazavar (ED – erectilis dysfuncio) nagyjából minden tizedik férfit érinti, és kezelhető. Mégis számos kutatatás szerint az érintett férfiaknak csak tíz százaléka részesül valamilyen kezelésben. Az ED-vel küzdő férfiak mintegy 80 %-ánál a potenciazavar hátterében áll valamilyen kiváltó ok, például cukorbetegség, magas vérnyomás vagy szívbetegség. Az érintett férfiaknak komolyan kellene venniük a merevedési zavarokat, különösen, ha a tünetek néhány hét után sem múlnak el. Fontos, hogy orvos is megvizsgálja őket, és rendszeresen járjanak egészségügyi állapotfelmérésre.

Mi a potenciazavar?

Potenciazavar az, amikor valaki nem képes kielégítő szexuális teljesítményhez elégséges merevedést elérni vagy fenntartani. A merevedés ideg- és érrendszeri folyamat, amelyben részt vesz a pénisz merevedésre képes állománya is. Pontosabban a barlangos test simaizom tömege és a fő- és kis ütőerek falának simaizmai. A folyamatot a hormonok irányítják. Noha az ED alapvetően jóindulatú működési zavar, nagymértékben befolyásolhatja az ön – és partnere – életminőségét is. Fontos, hogy a potenciazavarban szenvedőket megfelelően kivizsgálják, mielőtt a zavarok kezelésébe belekezdenének. Nemrég napvilágot látott járványügyi adatok szerint az ED világszerte elterjedt, és gyakori betegség: nagyjából minden tizedik férfit érint.

Ki van veszélyben?

Fizikai okok
Tízből körülbelül nyolc esetben a potenciazavarnak valamilyen fizikai oka van. Ezekben az esetekben a páciens szexuális vágya (libidója) általában normális marad. Az okok többek között az alábbiak lehetnek:

 • Csökken a véráram a péniszben. Más testrészekhez hasonlóan a pénisz ütőereiben is lehet érszűkület. Ekkor előfordulhat, hogy a váráram nem elégséges a merevedéshez.
  Számos rizikófaktor növelheti az érszűkület kialakulásának esélyét, például: az öregedés, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a dohányzás vagy a cukorbetegség.
 • A péniszhez vezető idegeket érintő betegségek, például: sclerosis multiplex, agyi érkatasztrófa stb.
 • Diabetes mellitus, azaz cukorbetegség. Ez az ED leggyakoribb oka. A cukorbetegség kihathat az erekre és az idegekre is.
 • A péniszhez vezető idegek sérülése, például a gerinc közelében zajlott műtétből fakadó gerincsérülés, medencecsont-törés, a nemi szervek környékének sugárkezelése, stb.
 • Egyes gyógyszerek mellékhatásai. A leggyakoribbak: egyes antidepresszánsok, magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek (bétablokkolók), egyes vizelethajtók.
 • Alkohol- és drogfogyasztás.
 • Kerékpározás. A hosszú távú kerékpározás esetén az ED gyakorinak tekinthető. Ennek oka feltehetően a nyeregben való hosszú távú tartózkodás következtében a péniszhez vezető idegeket érő nyomás.

 

Ha az oka fizikai eredetű, akkor a legtöbb esetben (kivéve a sérülések és a műtétek után kialakuló potenciazavar) az ED lassan alakul ki, vagyis egy ideig csak átmeneti vagy részleges potenciazavarról beszélünk, amely a későbbiek során fokozatosan romolhat.

 

Mentális (pszichológiai) okok
Az ED kialakulását számos mentális zavar okozhatja:

 • Stressz. Például nehéz munkahelyi vagy otthoni szituációk következtében.
 • Szorongás
 • Kapcsolati zavarok
 • Depresszió

 

Amennyiben mentális problémák következtében alakul ki, az ED általában gyorsan kifejlődik. Ilyen esetben a potenciazavarok elmúlhatnak, ha a páciens mentális állapota javul. Sokan azonban még inkább szorongani kezdenek, vagy még depressziósabbá válnak, ha potenciazavaraik is jelentkeznek. Ez ronthatja a helyzetet és egyfajta ördögi körhöz vezethet, amelyben a szorongás is egyre erősödik és az ED is megmarad. Általában elmondhatjuk, hogy azokban az esetekben, amikor előfordul, hogy a páciensnek jó merevedése van (például önkielégítés során vagy reggel ébredésnél), akkor valószínűbb, hogy az ED oka pszichológiai és nem fizikai természetű.

 

Az ED, a szívbetegségek és egyéb érrendszeri betegségek

Noha az ED-t számos betegség okozhatja, az esetek 70 százalékában a potenciazavarért a pénisz kis ütőereinek szűkülete a felelős. Az érszűkület csökkenti a péniszbe jutó véráram mennyiségét. Ez ugyanaz a probléma, mint ami más helyeken előforduló érszűkület esetében jelentkezik.

Az ateróma, vagy kásadaganat érszűkületet okoz. A kásadaganat olyan, mint egy zsíros folt vagy lerakódás, amely az ütőerek belső felén alakul ki. Évek során ateróma-lerakódások keletkezhetnek a test több részén. Leggyakrabban a szívhez, az agyhoz, a lábakhoz, illetve a péniszhez vezető ütőerekben fordul ez elő. Idővel ezek a lerakódások egyre nagyobbak lesznek és annyira leszűkítik az ütőeret vagy ütőereket, hogy azzal már különféle tüneteket, illetve zavarokat okozhatnak.

Röviden összefoglaljuk, milyen rizikófaktorok változtatásával segíthetünk megelőzni az aterómával kapcsolatos betegségek romlását:

 • Dohányzás. A dohányzás a szívbetegségek kialakulásának egyik legnagyobb rizikófaktora. A dohányzás nagyjából kétszeresére növeli a potenciazavar kialakulásának valószínűségét is. A fiatal dohányosok valószínűleg nem tudják, hogy felnőtt korukra őket a potenciazavar jóval nagyobb mértékben fenyegeti, mint nemdohányzó társaikat.
 • Magas vérnyomás. Évente legalább egyszer méresse meg vérnyomását!
 • Ha valaki túlsúllyal küzd, tanácsos lefogynia.
 • Magas koleszterinszint. Ez kezelhető.
 • Inaktivitás. Mindenkinek törekednie kellene arra, hogy a hét legtöbb napján legalább harminc percig végezzen valamilyen közepesen intenzív fizikai tevékenységet.
 • Étrend. Alakítsunk ki egészséges étrendet.
 • Túlzott alkoholfogyasztás.
 • Cukorbetegség. A cukorbetegek esetében a vércukorszint és a vérnyomás megfelelő karbantartása segíthet csökkenteni a cukorbetegség vérerekre gyakorolt hatását.

 

Megjegyzés: Az érszűkület által okozott potenciazavar általában már évekkel azelőtt kialakul, hogy a koszorúerek (vagy más ütőerek) szűkülete következtében előálló egyéb tünetek vagy zavarok jelentkeznének. Ezért szokás a potenciazavart a szívbetegség (vagy más szív- és érrendszeri megbetegedések) korai figyelmeztető jelének tekinteni.

 

Mi történik az orvosnál?

A tünetektől az ED kialakulásának valószínűsíthető okától, a páciens korától stb., függően az orvos különböző vizsgálatok elvégzését javasolhatja. Ezek a vizsgálatok általában a fentiekben felsorolt, az ütőerek szűkületét okozó rizikófaktorok valamelyikét vizsgálják. Többek között az alábbi vizsgálatokra kerülhet sor:

 • Vérvétel, a koleszterin és egyéb lipidek szintjének megállapítására.
 • Vércukorszint-mérés.
 • Vérnyomásmérés.
 • A szív vizsgálata (EKG)

 

Ha valakinek a szexuális vágya (libidója) alacsony, akkor az ED oka hormonális is lehet. Ilyen esetekben valószínűleg vérvételre küldik, hogy a vérben lévő tesztoszteron és prolaktin szintjét meg lehessen állapítani.

Milyen kezelés lehetséges?

Ha gyógyszert szed, ellenőrizze a gyógyszer tájékoztatójában, hogy szerepel-e az ED a lehetséges mellékhatások között. Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, hanem keresse fel orvosát, ha arra gyanakszik, hogy gyógyszer miatt van potenciazavara.

Gyógyszeres kezelés (szájon át szedhető tabletták)
Az E kezelésére számos tabletta létezik. Egyes tabletták növelik a péniszbe jutó véráramot, mások azoknak vegyi anyagoknak mennyiségét növelik az agyban, amelyek az üzeneteket a péniszben lévő idegekhez eljuttatják. Ezeknek a tablettáknak egyike sem okoz erekción szexuális vágy nélkül. A gyógyszeres kezelés jó eséllyel működik (az esetek nyolcvan százalékában jól működik). A fenti működési módok mindegyikének megvan a maga előnye és hátránya. Ezekről urológusa/orvosa tájékoztatni fogja önt.

A medencefenék izomzatának tornája
A medencefenék izomzata az az izomcsoport, amely a húgyhólyagot és a végbelet alulról körülveszi. Ezen izmok egyike részben körülöleli a pénisz tövét is. Ez az izom részt vesz annak megakadályozásában, hogy a vér a merevedés során elszökjön a péniszből. Egyes tanulmányok szerint a medencefenék izmainak tornájával bizonyos esetekben a férfiaknál gyógyítható a potenciazavar.

Injekció/húgycsőbe helyezhető gyógyszerek
A tabletták megjelenése lőtt ez volt a leggyakoribb kezelési mód. A páciensnek megtanítják, hogyan adja be a gyógyszert injekció segítségével a pénisze tövébe. A gyógyszer megnöveli a véráramot, és a merevedé általában 15 percen belül bekövetkezik. A másik módszer az, hogy a húgycső (a cső, amely a vizeletet a hólyagból kivezeti, és amelynek a nyílása a pénisz végén van) végébe egy kis labdacsot helyeznek, amely hasonló hatóanyagot tartalmaz, mint az injekció.

Vákuumos készülékek
Számos különböző készülék létezik. Alapvető működési elvük, hogy a péniszt be kell helyezni egy műanyag tartályba. Ezután egy pumpa kiszivattyúzza a levegőt a tartályból, és vákuumot hoz létre. A vákuum következtében vér tódul a péniszbe és létrejön a merevedés. Amikor a pénisz merev, a tövére gumigyűrűt húznak, hogy a fönntartsa az erekciót. Ekkor leveszik a tartályt a péniszről, amely addig marad merev, amíg a gumigyűrűt le nem kerül róla (a gumigyűrűt 30 percen belül el kell távolítani).

Péniszprotézis
Sebészi beavatkozással egy „pálcát” ültetnek a péniszbe. A legfejlettebb (és legdrágább) típusok egy beépített pumpa segítségével felfújhatók, így idéznek elő merevedést. Az egyszerűbb típusok mindig mereven tartják a péniszt.

Egyéb kezelések

 • Például a szorongás és a depresszió kezelése, a gyógyszerek lecserélése, a túlzott alkoholfogyasztás csökkentése, vagy az adott hormonbetegség kezelése szintén megszüntetheti a fenti jelenségekhez kapcsolódó potenciazavart.
 • Ahogyan a fentiekben is említettük, az ED sok esetben a közeljövőben kialakuló szívbetegség vagy egyéb szív- és érrendszeri megbetegedés előfutára. Épp ezért a páciensnek ilyenkor érdemes átgondolni az életmódját, és számba venni, van-e olyan lehetőség, amellyel az ilyen betegségek kialakulásának kockázata csökkenthető. Például ha valaki dohányzik, abbahagyhatja a dohányzást; érdemes rászokni a rendszeres testmozgásra; átállni az egészséges étrendre, stb.
 • Egyes esetekben hasznos lehet a párterápia vagy a szexuálpszichológiai terápia is. Ezek akkor igazán hasznosak, ha a potenciazavar valamilyen pszichológiai probléma következménye vagy okozója.

 

Végkövetkeztetés

A potenciazavar - vagyis amikor valaki nem képes kielégítő szexuális teljesítményhez elégséges merevedést elérni vagy fenntartani – meglehetősen gyakori és kellemetlen probléma. Noha az ED minden tízedik férfit érinti, ez nem jeleneti azt, hogy az öregedés természetes velejárója volna. Sok esetben olyan egészségügyi zavarról van szó, amelynek számos oka lehet. Ma már azonban számos különböző kezelési mód is létezik, és jó esély van rá, hogy valamelyik az ön esetében is beválik. Tehát, ha a szexuális élete potenciazavara miatt nem a régi, ne habozzon, forduljon urológushoz. A potenciazavar sok esetben megszűntethető.

 
| E-mail: | Copyright 2010 |